Gamleboda

Namn: förled = gammal uttolkat den äldsta boden. Det syftade på fä- eller fiskeboden runt Åbodasjön, som var utmarker till de stora byarna i socknens södra del. Ett äldre namn är Dalboda.

Gamleboda blev kronoboställe 1682, gavs till landstaten 1686, som avkastning till en lantmätare 1687-94, och till en befallningsman 1745. Byn blev bondeägd 1755.

Vägen genom byn är backig.

År 2004 bestod Gamleboda av 11 fastigheter och 10 invånare.

 

143 hektar åtta invånare

Bynamn: Förleden anger namnet gammal, som syftar på att det var den första marken runt Åbodasjön som ianspråktogs av den äldre byn Klasentorp för anläggande av fiske- och fäbodar. En tidigare benämning på byn är Dalboda (alltjämnt bevarad i namnet på en åker Dalbolyckan) och detta tidiga bynamn kommer förstås från den långa dalgång som genomkorsar byn i syd-nordlig sträckning. Förleden Gamble har av någon forskare även angetts som ett äldre mansnamn.

Inom byn finns ett mindre sågverk samt en mindre träindustri. Här finns även ett större sågverk inom ATA-koncernen men av någon anledning kopplas det adressmässigt till grannbyn Åboda. Det senare har 15-talet anställda här, förädlar drygt 50 000 kbm virke och omsätter på denna enhet cirka 100 miljoner kr per år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.